Meditacija je prirodno stanje uma. Ono što obično činimo sa njim nije.

Ipak, kada je u pitanju meditativna praksa, često imamo problema da smirimo um, ali i još više pitanja na tu temu. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći.

Hajde da prvo razbijemo mitove za promenu – suština meditacija nije u tome da se čovek izoluje i sedi u lotos pozi, da ne čini ništa. U stvari, kada aktiviramo telo, smirujemo um. Dakle, što više trčimo, pevamo, plešemo, slikamo ili radimo ono što zahteva naše apsolutno prisustvo – to bolje.

Drugi mit je da se moramo boriti protiv svojih misli. Istina je da ne moramo. Što se više opiremo, to više misli imamo. I same se pojavljuju, bez obzira da li to želimo ili ne. Misli se prosto dešavaju, to je prirodno. Pokušaj da ih zaustavimo nije. Isto tako, cela stvar je u prihvatanju, a ne prosudjivanju i borbi. Ako imamo toliko misli tokom meditacije i ne možemo da ih usporimo, onda samo treba da ih oslušnemo. Koju poruku nam donose? Šta treba da znamo ili saznamo od njih?

Treći mit je da je meditacija opasna. Da, znam da znate da nije, jer ne biste pokušavali da meditirate, ali … Ako vam je dosadno ili niste zadovoljni rezultatima, ovo bi vam moglo poslužiti kao izgovor da prestanete. Nećemo dozvoliti da se to desi. Znajte da sve što može izgledati zastrašujuće tokom meditacije – to je vaše. Ako je to strah, krivica, sramota, tuga, bol, bes, ljutnja, neki čudan lik, neobično biće ili bilo koja neprijatna emocija koju trenutno ne možete da izdržite – samo ostanite tamo i posmatrajte. Budite budni i prisutni. Prođite kroz tu emociju i od neprijatelja napravite prijatelja.

Da li vam to kreira lakoću? Ako je tako, dobro. Onda je to istina za vas. Ako imate osećaj težine, onda je laž.

Da li imate dovoljno vremena za vašu meditativnu praksu? Pretpostavljam da ne. Ali, nema veze. Potrebno je samo dvadeset minuta za meditaciju svakog dana. Ali, ako se žurite, onda MORATE da meditirate bar jedan sat. 😀 Samo se šalim 😉 Neka bude pet minuta – to će biti savršeno za početak. Samo budite tu za vas.

Da li je vođena meditacija dobra? Da, ako radite na nekom pitanju. Ali, ako želite da čujete svoje unutrašnje biće, onda ćete morati da isključite sve i svakoga i da ga saslušate.

U svakom slučaju, vi ste najpametnija osoba u vašem životu.

Samo vi imate odgovore. Budite spremni da ih čujete.

Uživajte!

Sa ljubavlju,

Jelena Stefanović
Reiki Majstor/učitelj i Bars fasilitator
Osnivač i predsednica Centra za KULR

Posetite stranice

https://www.facebook.com/junkiesoulmagic/

https://www.facebook.com/centarzakulr/

https://www.facebook.com/thejunkiesoul/

Advertisements